10. Het geluk van zelf muziek maken, dansen en zingen

Beleef het geluk van dans, musiceren en zang maken zonder de druk van professionaliteit, bekendheid en commercialiteit.

Vorm van het werk: multimediaal product (geluids- en video-opnamen)

Aard van het werk: advies en coaching, zelfhulp, non-fictie

Over de inhoud
Burgerschap wordt in de huidige maatschappelijke verhoudingen gereduceerd tot de consumentenrol. Het vergt moed en zelfvertrouwen om onder de druk van professionaliteit, beroemdheid en commerciële verleiding uit te komen en iets te doen wat direct toegankelijk is en emotionele energie levert met minimale prestaties en inzet. Geheel anders dan politiek-maatschappelijke non-fictie is muziekproductie bepaald door het plezier van het musiceren en de ‘stemming’ van het moment, iets wat iedereen zelf kan doen.
Als je muziek maakt of luistert, activeert dat aparte netwerken in het brein. Dat maakt het mede tot zo’n krachtig fenomeen dat kan helpen als je in moeilijke omstandigheden verkeert. Als kankerpatiënten samen zingen synchroniseren hun hersenen, wat een gevoel geeft van grip op de situatie. Hetzelfde zie je bij huwelijken, begrafenissen, in het stadion of na een aanslag. Bij samenzang stemmen mensen op elkaar af en dat gevoel van saamhorigheid is precies wat je op zo’n moment nodig hebt. Behalve oxytocine maakt muziek ook dopamine vrij. Dat verlaagt de aanmaak van het hormoon cortisol, waardoor je minder stress ervaart. Daarom kan muziek helpen bij stemmingsstoornissen als depressie. Ritmes en klanken stimuleren de hersengebieden die de motoriek aansturen, dat kan voor Parkinsonpatiënten gunstig uitpakken. Mensen die last hebben van stotteren of afasie kunnen via zang opeens wel uit hun woorden komen. Kinderen die een muziekinstrument leren bespelen, hebben een betere verbinding tussen hun linker- en rechterhersenhelft en presteren beter op het gebied van lezen en rekenen. Het heeft een bewezen gunstige invloed op hun emotionele ontwikkeling. Ze leren allerlei non-verbale vaardigheden en worder er socialer van. In de klas is het een goede stemmingsregulator. De hersengebieden die muziek opslaan, worden als laatste aangetast door de ziekte van Alzheimer. Door een instrument te leren spelen bouw je een cognitieve reserve op en daarmee ben je later wat langer beschermd tegen het ontstaan van ouderdomsziekten. Muziek maken verandert je brein. Het bevordert de aanmaak van nieuwe zenuwcellen en verbindingen in de frontale hersenkwab. Dat zijn de systemen die kwetsbaar zijn voor veroudering.

Uit de inhoud. Boesten, A.; Het geluk van zelf muziek maken, dansen en zingen; 2018, concept

– Muziekfragmenten, ‘songs’, zowel klassieke als populaire muziek door bekende uitvoerenden, gecombineerd met geïmproviseerde solo’s en begeleiding (piano, mondharmonica, claves, maracas).
– Video-opnamen van muziekfragmenten van bekende personen en ensembles, waarop een choreografie wordt geïmproviseerd.